SKYCOURT :renovation

SKYCOURT(2010)_港区の住宅リノベーション

Site:東京 Architect: 芦沢啓治建築設計事務所 Project architect: 芦沢啓治/本条理恵 Structural engineer::ASA 鈴木啓 Costruction:平成建設 Windows:suspro Furniture:super robot (一部)

Photo:太田拓実

東京の最も商業エリアのひとつである六本木に至近でありながら閑静な住宅街に建つ、コンクリート住宅のリノベーションである。当初2棟の建売としてつくられた1棟なのだが、クライアント夫婦が生活を楽しみながら、子供二人を育てていく家として、プラン的にも彼らの生活にはなじまず、大きさも十分ではないことから、大胆に改装することとなった。要望としては、現状2階建てを3階にすること。屋上の活用。裏庭のプライバシーの確保。光にあふれた家にしてほしいなど。またバブルの時代を反映したやや装飾的な外観も改装もできることなら改装することになった。日本において既存住宅の改装、しかもボリュームを大きくすること、構造をいじることはことのほか面倒である。確認審査機関との交渉は難航をきわめたが、結局構造はすべて解析しなおすこと、さまざまなロジックを駆使することにより大改装工事は可能となった。

リノベーションのプロジェクトは、既存の空間の特性や良さを読むとくことが重要である。大きく躯体はうごかない。その躯体や壁をいかに生かすのか、現状の開口部やあらたに設けられる穴からはどのような空間がうまれるのか。そういう意味において、クライアントが改装前に1月住んだことにより、多くの情報を共有することができたのは幸いであった。寝室の場所、キッチンやリビングの場所は、現地の光環境を考慮して、何度なく検討や変更のすえ現状のプランとなった。キッチンとリビングの間にもうけられた7m2ほどの中庭は、彼らの第二のリビングである屋上の空間とつながり光と風を引き込む。リビングと寝室は既存建築において余裕のあった容積をつかい増床し、雑壁をこわし大きな開口部を取り付けることで、都心部ではなかなか得難い開放的な空間となった。

屋上に取り付けられた屋根は、いままでは室外機置き場であった屋上をクライアントの夜景をたのしめるオフィスとして、地下室は、ゲストルームと小さなオフィスを新たにしつらえた。

都心に住居を構えることは、限られたスペース駆使することになり3層、ときには4層となる。それなりに覚悟のいることではある。逆にいえば、縦の空間を楽しむ、使いこなすことで豊かな建築をつくれる可能性をひめている。今回は、リノベーションという限られた条件ではあったが、それが余計にクライアントの住むことへのこだわりや可能性を追求し、私たちのパッションに火をつけ、相乗効果をうんだ。

竣工後もなんどとなく訪問する機会をえて、この家がリノベーションであることが想像できないほど彼らの生活にマッチしていることに気づく。家の名前は、クライアント夫婦によって命名された。リノベーションによってうまれた様々なCOURTからは、柔らかな光が差し込み、空がみえる。クライアントが望んだもの、都心を快適に暮らす答え、それがSKYCOURTなのである。

SKYCOURT (2010)

Site:TOKYO Architect:: Keiji Ashizawa Design Project architect:Keiji Ashizawa / Rie Honjo Structure Engineer:ASA asociates: Akira Suzuki

Photo:Takumi Ota

SKYCOURT is an ambitious renovation project that involved transforming a Japan “bubble era” house into a modern home connected to the city and the sunlight. The house is located in a quiet residential area, a couple of blocks away from Tokyo’s business district. The original house plan was a dated two storey house with cramped bedrooms, small windows with no indoor/outdoor flow. The clients, a working couple with two children, wanted to maximize the living space, create a backyard with privacy and develop a structure flooded with light. As the original house was part of a set of twin houses, the clients also wanted to decorate the facade in order to severe the link with the sibling. These requirements demanded bold renovations.

Remodeling in Japan is a relatively recent phenomenon. The average life-span of a building is less than 20 years, even less for central Tokyo. Building authorities are very reluctant to allow any alterations in structure (in part due to Japan’s earthquake standards) and are often only convinced after extensive negotiations and complete re-analysis of the structure.

Every successful renovation project requires the clients and architect to first recognize the positive characteristics of the existing space. In this case it was helpful that the clients lived in the old structure for one month to add their real life experiences to the design process. Achieving the clients’ goals within the constraints of the building required a number of key changes: A new tent structure was placed on the top of the building thereby creating a new third-storey with outside deck. Light was added in abundance by opening the south of the house and punching a courtyard out of the roof. To further capitalize on these changes, the order of the house was reversed so that the living, dining and kitchen were shifted to the upper floors thereby giving those areas access to even more light. A serene family area was created on the first floor by placing the bedrooms and family bathroom on the first floor and connecting the master bedroom to a Japanese style garden. The privacy of the bedrooms and garden was further ensured by erecting a 2-storey louver fence on the south border. A quiet office and guest room were installed in the basement.

One of the key features of Sky Court is the melding of indoor and outdoor spaces. On the second floor the new internal courtyard serves as a separator between the kitchen and living room while ensuring visual connection from that floor to the roof-top terrace. Similarly, the lounge on the third floor connects to the outdoor deck and opens to the view of Tokyo’s skyscrapers that dazzle at night.

Another important feature of the project is the creation of unusual volume. The hole punched through the roof creates a heart-like space in the center of the house that opens to the sky. The new top floor (where the airconditioning units used to be) was one of the few places where old space did not have to be recycled and, as a result, the angular roof cap is juxtaposed against the existing straight walls.

In Tokyo, where space is at a premium, clients may need to accept a more vertical way of living, spreading over three or sometimes four stories. At the same time, the challenge to create great architecture requires developing new ways to completely utilize vertical spaces. When you also add the restraints of a renovation project to these existing hurdles, both sides need to be innovative. In this case, this challenge merely ignited the fires of everyone involved resulting in the generation of passionate synergistic energy for the project.

After the completion of the renovation project we had the chance to visit the home a number of times and were struck by how the alterations matched the clients’ lifestyle even more than anyone could have imagined. The house was lovingly given a name: The COURT that was created during the renovation bathes the home with soft light and allows its occupants to gaze at the SKY. The answer to the clients’ demands, a light filled home where one can feel connected and yet away from the city, is the definition of SKY COURT.