KUFUKU±

2019

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design / ship architecture

Project architect: Keiji Ashizawa / Toshiya Nakamura / Ai Fujii

Construction: FineArts Inc.

Furniture: ARIAKE

Photo: Jonas Bjerre-Poulse

都市中心部にありながらも、車通りの多くない道に雑居ビルが立ち並ぶ中、時が止まったかのような建築物が出現する。二階に備え付けられた、店外にも光を落とすイサムノグチの照明が、月を思わせアイコニックだ。ガラス張りの戸口から建物の中を覗き込むと、昭和初期の生活の気配を残す空間に、現代の食事風景が溶け込んでいる。
 
1階を店舗、2階を住居として、昭和初期に建てられた古民家は、長きにわたり手つかずのままであったが、本プロジェクトに際しフレンチレストランとしてリノベーションされることとなった。古民家が従前より持つディテール、素材の表情、構成に敬意を払い、なるべく本来の姿を活かし、バランスよく残された昭和の生活の痕跡に、機能面を補うコンクリートカウンターやスティール製の棚を追加した。また要素や素材といったコンテクストを共有する照明や家具などをセレクトして、既存の要素との共鳴を生み出し、経年により得られる審美性を増幅している。
 

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design / ship architecture

Project architect: Keiji Ashizawa / Toshiya Nakamura / Ai Fujii

Construction: FineArts Inc.

Furniture: ARIAKE

Photo: Jonas Bjerre-Poulse

Alongside the modern buildings, an old house as if the time had stopped in history appears on the street with little traffic in the very center of Tokyo. Iconic Akari light sculpture by Isamu Noguchi illuminates the entrance of the building like the Moon. Seeing through the transparent glass doors, you can find the modern dining scene melted into space with signs of the Japanese traditional way of life.
 
The old house, whose first floor was a small shop and its second floor was a residential area, had been left untouched for decades. For this project, it was reborn as a French restaurant while taking advantage of the old house.  Paying respect to the richness of the material and the building structure, we decided to leave details and indication of the early days as much as possible.  At the same time, newly added concrete counter and steel shelving systems complement functions.  Selecting lights and furniture with shared elements and material is also crucial to keep an excellent balance between the new additions and the old details. These all amplify the aesthetic beauty of secular change.