dotcom space Tokyo

2019

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa / Chaoyen Wu / Tsubasa Furuichi

Design: Keiji Ashizawa

Landscape: Hashiuchi Landscape Design

Furnitures: ISHINOMAKI LAB, karimoku new standard

Fabric: kvadrat

Photo: Takumi Ota

混雑する原宿の町をすり抜けて裏道に入れば、目に飛び込んでくる緑。喧騒から離れた一角の低層ビルの階段を下り、砂利を踏みしめると、そこにはコンテンポラリーながらもおおらかな空間が広がる。

コンクリートで作られたカウンターでは、バリスタの動きをトレースできるロボットアームが淹れるコーヒーが香しい。特注の窓枠、一部の家具、そしてカウンターのフレームに鉄を配することで生み出した一貫性に、Ishinomaki Benchに座って談笑する人々がリズムを生む。大きくとられた開口部からは季節の風と光が入り、石巻工房の家具の持つ表情が外の気配を内側に引き込む。

ライフスタイルや自然になじむテクノロジーの提案をミッションとする顧客の持つコンセプトを尊重し、無駄を削ぎ落したクリーンな線に、有機的な要素を加え、テクノロジーと人をつなぐ居心地の良さを実現した。

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa / Chaoyen Wu / Tsubasa Furuichi

Design: Keiji Ashizawa

Landscape: Hashiuchi Landscape Design

Furnitures: ISHINOMAKI LAB, karimoku new standard

Fabric: kvadrat

Photo: Takumi Ota

Walking down to the street in Harajuku, one of the busiest and trend-setting shopping districts in Tokyo, you encounter the low rise building in the greenery alley. Down to the stairs, hearing the sound of stepping on gravel, you see the contemporary space filled with a welcoming atmosphere.

On the concrete made counter, robot arms that trace professional baristas brew coffee with a rich aroma. People sitting on Ishinomaki Bench adds rhythm to the consistency generated from the shared element as steel parts of the custom-made window frame, some furniture, and the counter-frame. The large opening invites seasonal breeze and light, while the beauty of wood of Ishinomaki Laboratory furniture brings outer air to the inner space.

Under the client’s concept, the suggestion of technology to adapt to lifestyle and nature, adding an organic element to clean and succinct lines of the space enables comfortability connecting tech and people.