HOUSE IN YOGA

2019

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa / Mariko Irie

Structural engineer: Tetsuya Tanaka Structural Engineers

Photo: Daici Ano

東京の閑静な住宅地にある、5人家族のために伸びやかな家を設計した。

整形地ではあったが南北に長い敷地であることや、東側に住居が隣接して建てられていることから、各々の居室に豊かな光を送り込むために、中庭を持つ計画としている。また、エントランスを中庭まで引っ張り込むことで、中庭を中心とした縦同線を組み効率的な導線計画としている。

ファサード全体を全面道路からセットバックすることや、エントランスを奥まった場所に作ることで控えめな印象を与えている。また、ファサードにはプライバシーの確保と、通風、光を適度に取り入れるため縦格子を採用している。

南北に長い土地を最適に利用する為、室内に自然光を取り入れる役割を果たす中庭が効いている。中庭には、三層をつなげるべく大きな木を植え、家のあらゆるところからその木は見えるような計画とした上、北側にある居室にプライバシーと充分な自然光を届けている。

1階中央にエントランスエリア、そしてゲストルーム、倉庫、ジムと駐車場を設けた。2階には、駐車場の上に庭を設計し、リビング、ダイニング、キッチンのプライバシーを確保するように努めた。そして、3階には3人の子供の寝室、マスターベッドルーム、そして小さなテラスに面したバスルームを設計した。

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa / Mariko Irie

Structural engineer: Tetsuya Tanaka Structural Engineers

Photo: Daici Ano

HOUSE IN YOGA is a residential project for a family of five: parents and three kids.

The house is located in a quiet residential area in Tokyo. The land is rectangle long from north to south, and a house next door was built very close to the edge of the land on the east side required us to consider having patio in the center to take natural light into the space.

We intentionally planned the entrance to be next to the patio which makes a vertically smooth flow line around the patio.The Entrance and the facade facing road on the south side which are not readily recognized convey humble impression to the house.

For facades, we chose a vertical lattice to keep high privacy to the living area, but also to have wind and natural light into the place. This choice brought a result of a neat and clean look to the front.

To optimize the use of land long from north to south, first we considered to have patio which has a function of taking natural light into the space. In the patio, a tall tree was planted to connect floors and also to bring privacy and natural light to the living area on the north side.

For the first floor, we designed entry area in the middle, warehouse, guest room, gymnasium and parking area.Above the parking area, little terrace with private garden was made to secure high privacy for their living, dining and kitchen area on the second floor.For the top floor, individuals rooms for three kids, master bedroom and bathroom are planned.