HUBLOT DESIGN PRIZE

2015

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa/Kohya Takayama/Vincent Hecht

Photo: Takumi Ota

スイスの時計メーカーHublot(ウブロ)による、記念すべき最初の「Hublot Design Prize」における展示デザインを依頼された。1 日限りの展示空間ではあるが、Hublot というブランド価値、さらにはデザイン賞にふさわしい空間の質を求められた。会場は東京都現代美術館のエントランス空間であり、荘厳ではあるが、展示空間としては使いづらい空間でもあった。コストや、組み立てにかかる時間を検討しつつ、展示空間を浮かび上がらせるために大きな紙を使い展示を組み立てることにした。シンプルなフレームを立て、そこにグラフィックを印刷した紙を垂らし、展示空間としている。各々の受賞作品のデザインにしっかりとフォーカスできる環境にするとともに、空間全体としても既存空間の硬さや重さと対照的な紙を使うことで、印象的なインスタレーションとなった。

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa/Kohya Takayama/Vincent Hecht

Photo: Takumi Ota

This was a commission to design the installation space for the inaugural Hublot Design Prize, a design award launched by Swiss watchmaker Hublot to recognize talented, young designer of tomorrow. Although this was only an one-day event, we sought to create a space that was worthy of the Hublot brand and fitting for a celebration of design. The event was held at the entrance hall of Tokyo’s Museum of Contemporary Art, which was not easy to use as a venue despite its grandeur. As we considered the cost and time for construction, we decided to build a simple frame and the fix a large sheet of paper with printed graphics on top. Using paper this way transforms the entrance into a striking installation area where each design and product can be focused on individually, in addition to contrasting the visual weight and hardness of the existing space.