ARK HOUSE

2014

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa / Rie Honjo

Structural engineer: ASA Akira Suzuki

Photo: Daici Ano

都心の住宅街に建つ、地下1 階・地上3 階建ての住宅である。4 層となっているのは敷地条件からであるが、それゆえに豊かな空間構成となるべく工夫をしている。動線の中心となる階段のデザインと、周辺空間には特に注意を払った。まず、道路からダイレクトには見えないようにした1 階のエントランスゾーンから、速やかに2 階へと導くように階段を配した。壁からのキャンチレバーによってつくられた階段は、前方への視線を妨げず、まるで家具のようにも見える。地下室にはゲストルームとなりうるジムスペース、バースペースがある。1 階との間には大きな吹き抜けを設け、東側の隣地から採光が取れるように配慮し、吹き抜け空間をゆったりと降りていく階段を設けた。敷地は南北の道路に接しており、細長いものの採光的な条件は良い。しかしながら日本の住宅地特有の雑多な電線が周囲に巡り、南側の4m の道路を挟んで建つ住宅が見え、あるいは見られてしまうことは避けようがなかった。そこで2 階のリビングのスペースを削って南側に庭をとり、できるだけ大きな木を植えた。また採光に問題とならない程度に木のルーバーを配し、リビングのプライバシーに配慮した。天井高さが6m 近い大きなリビングには、木や庭を眺められるような大きなガラス壁を設置。リビングはルーバーを通した直線的な光と木漏れ日が戯れる、開放的な空間となっている。この空間は外からこの家を見たときに最も特徴的な部分であり、かつ街並みに貢献している部分でもある。
2 階から3 階に登る階段は壁から木の塊が飛び出ているような力強い階段だが、南からの光を浴びて壁に直線的な影を映し出し、リビングに彩りを与えている。豊かなリビングスペースと庭を見下ろすようなかたちで、3 階には第二のリビングを設けた。この静かなスペースは、マスターベッドルームとの干渉スペースともなっている。さらにここから屋上へと登っていく階段は、屋上外部空間という日常とは異なる世界へとつながる階段であることから他の階段との区別をつけ、ことさら軽やかな階段としている。屋上からの眺めは実に東京らしいものであり、家族や友人たちが集う重要な場所でもある。階段でつながる様々な空間体験を洗練させていくことがこの家の豊かさであり、結果的にクライアントが望んだ空間であろう。同時に、東京のような都市空間につくる家の答えの一つであると考えている。

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa / Rie Honjo

Structural engineer: ASA Akira Suzuki

Photo: Daici Ano

Built in a residential area of the city center, this house spans three floors above ground and has a basement
as well. In this four-story building, we sought as much as possible to create a space that is open and plentiful. Special attention was given to the design of the stairs and its surroundings, especially as the staircase plays a central role in the circulation of the home. First, welaid out the stairs in a way so that they could quickly lead to the second floor from the entrance of the house, which is hidden from direct view from the street. The
cantilevered stairs appear to be floating in mid-air, resembling pieces of furniture instead. In the basement, there is a guest room, as well as a small gym and bathroom space. The bottom two floors are connected by a large atrium that was designed to allow light to come in from the east side, in addition to stairs that allow users to leisurely descend into the open ceiling space. Sitting by a road that runs north-south, the structure is
long and narrow but has great conditions for lighting. As is characteristic of Japanese residential areas, it is surrounded by a potpourri of power cables. However, there was one big problem: the inside of the building could be seen from another house (and vice-versa),
which was built only several meters away across a road located on the south side. To remedy this, part of the living room on the second floor was converted into a garden that faces south. Taking into consideration the issue of privacy, trees ? as large as possible ? were planted. Wooden louvers were also used to allow an acceptable amount of sunlight indoors. In order to make the trees and garden visible from inside, we
installed a floor-to-ceiling glass wall measuring sixmeters tall. Light filters through the trees and passes through the louvers, thus coalescing in the living room and making it an open and expansive space. When viewed from the outside, this feature easily becomes the most unique part of the home, contributing to the overall streetscape.
Like wooden forms protruding from the wall, the stairs between the second and third floor project a sense of strength and power. This is balanced by the second floor space being bathed in light, as well as having shadows reflected on the wall ? adding a nice soft touch to the general atmosphere. Overlooking the second floor garden and living area, the third floor is home to a small recreational space that transitions into
the master bedroom. From here to the rooftop, there is a final set of stairs that leads outside. To demarcate this separation between the outside world and daily life, we deliberately designed the stairs to be different from the others by giving it a lighter form. The view from the rooftop is quintessentially “Tokyo”, making it a perfect place to have friends and family over. Imbuing the entire structure with a sense of unity, the stairs act as the ideal vantage point to experience each level in the building. This housenot only met the expectations
of the client, but it can also be an answer for how to create a dwelling that flourishes in an urban space such as Tokyo.