HOUSE S

2011

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa/Rie Honjo

Structural engineer: ASA Kei Suzuki

Photo: Daici Ano

閑静な住宅街に建つ3 階建てのRC 造住宅である。敷地は都心の屋敷跡ということもあり、周辺には豊かな緑が蓄えられていた。配置計画と建築計画は、そうした豊かな周辺環境を考慮し、外部環境との関係から組み立てている。まずできるだけ大効果的な庭をつくるため、建物は敷地の北東側に寄せ、南西側に細長くスペースをとっている。敷地に入ったゾーンは日本庭園ダイニングの前には石でつくられたベンチを置いて食事ができるようなアクティブなスペース、奥は近隣とのプライバシーを配慮して密度を上げたスペースと、異なる性格を与えた3 つの庭とした。2 階にはゲストルームとマスターベッドルームの緩衝地帯として、またリビングへ光を落とすために開放された中庭を設けた。3 階は北東側に大きく庭をとり、外部からの目線が切れる程度に生垣を配し、アウトドアバスルームと隣家の緑が借景となるテラスを配置。ここでは食事も楽しめる。さらにアウトドアキッチンと一体でつくら
れた階段を登っていくと、都会の景色と涼風を楽しむためのテラスがあり、外部で使用できるソファを配置した。近隣の植栽による借景を活かしつつ、プライバシーを守りながら建物内外の植栽と一体化し、新たな近隣環境をつくり出している。こうして生まれた外部環境を開口部を通じて室内に取り込むことで、豊かな内部空間をつくり出している。また、クライアントが所有する版画や家具を鑑賞できるスペースについても、設計当初から検討した。アートが美しく生活と混ざり合う、あるいはアートがあるべき空間として、特に材料、さまざまな建築的なディテールには細心の注意を払っている。

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa/Rie Honjo

Structural engineer: ASA Kei Suzuki

Photo: Daici Ano

House S is located in a quiet residential area in a center of Tokyo. The site is of the house is a cul-de-sac,removed
from the main thoroughfares,andwas once a samurai residence, so there are old pine and zelkova trees in the area.
Such surroundings, even in the midst of the city, significantly impacted the design. The house includes many gardens on each floor of the house, to bring the surrounding landscape into the
house. In the end, the house will be part of this larger landscape, and in the meantime the green surroundings
will help with privacy.
The clients wanted to insure that they could enjoy this larger landscape, as well as the art and furnishings that they have collected. We extensively discussed both their life style and a setting for these furnishings ? and how to mold materials, light, air and space to fit this broader goal. All materials, lighting and space
are in constructed within the house to work with art and furniture, as well as function. Details and colors are considered for these things. They should be silent, but should have an identity. Most of the design details were developed specifically for this house, with this overall purpose in mind, down to handles, steps and windows.
The structure is complex, but we tried not to make this visible. The space was considered first in terms of the
light from the outside, the flow of air, and the planning of art. Enjoyable to see or feel each in the space, and on each level, howing four clear seasons with different light and feelings.
House-S, “S” take client’s name and site name as it was created out of the fusion of the the multitude of things that were important to the site and to the client, rather than for a single, simple theme.