Sushi Mizukami

2018

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa / Mariko Irie

Photo: Daici Ano

イギリス大使館の敷地の木々が青々と並ぶ坂の途中、静謐な佇まいの鮨みずかみが姿を現す。

既存の建築の意匠を活かしたアーチをくぐり、重みのある戸を開けると、待合に飾られた季節のしつらえが出迎える。彫刻のような欅のベンチに杉の建具が描き出す陰影が印象的な、ゆったりとしたエントランスを通り抜けて、店の奥に歩みを進めると、抑制された直線で描かれる8席だけのカウンター。着席すると店外で見られたものと同じモチーフのアーチが目に飛び込み、店外の空間へのつながりを思わせる。

カウンターにつかわれた檜の手触り、欅の猛々しい表情、杉の清廉さが共鳴し、季節ごとに違う表情を見せる食材と、確かな技術に支えられた本質を味わう凛とした時間に寄り添う。

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa / Mariko Irie

Photo: Daici Ano

The greenery trees in the British Embassy Tokyo highlight the serenity of "Sushi Mizukami".

Going through the arch left from original architecture design and opening the heavy sliding door, you feel a welcoming atmosphere represented with the seasonal flowers and trees in the waiting area. While spacious entrance features the cedar fixture casting subtle shadows on the sculptural timber bench, the central area exhibits an 8-seats counter with clean and thoughtful lines. The repeated appearing motif, the interior arch over the counter connects the inside and outside of the sushi restaurant.

The tactile white cedar for the counter, the sturdiness of zelkova, and clearness of Japanese cedar amplify with seasonal dishes, enabling luxury time for true essence derived by the high-level skill.