11BOXES

2002

Site: Saitama

Architect: Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa/Naoki Sekikawa

Structural engineer: Ejiri Structural Engineer

Photo: Daici Ano

敷地は工業地域にあり、私道を挟み込んだミニ開発の一部である。施主の夫婦は住宅専門誌を通読する建築通であり、土地の取得にあたって容積率や建坪率の検討をし、自分たちの生活像を描いていた。多趣味な彼らにとってこの住宅は、生活を楽しむための装置だという思い切りの良さがあった。そのため、建築がかなりのローコストとなっても使いこなせるだろうという共通認識があった。そこでプレファブ的なつくり方をすることでコストを下げるとともに、匿名性の強い空間をつくることにした。そうすることで 、生活を思い描きやすいのではないかと思ったからだ。

まず一般的なトラックで運べる最大のフレームを調べ、プランのなかで構造と機能の整合性を探した。階段が入るユニットを1.75m、ベッドルーム、リビングエリアを2.55m、そして水回りとオフィススペースを2.2m として、11 個のボックスを組み上げている。1 階部分だけ箱は2 つとなっており、キャンチレバーのボリュームによって屋根付きの駐車スペースとなっている。スチールのフレームは75×75㎜のアングル材によって構成されており、大きな家具のようでもある。家具も同様に金物で製作されており、家全体が同様のディテールで構成されている。小さい家ではあるが、構造的な軽やかさ、家全体につながるリズム感によって、圧迫感のない空間に仕上がっている。

Site: Saitama

Architect: Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa/Naoki Sekikawa

Structural engineer: Ejiri Structural Engineer

Photo: Daici Ano

11 Boxes make up this 4-storey house in Saitama prefecture, Japan. 11 boxes of simple construction formed using steel angles and placed upon one another like children's’ building blocks. The design of the 11 Boxes House arose from a need to maximize space on a small corner site while
working to a tight project budget. The boxes form the main structure of the building, while also acting as the external wall framing, the floor joists and roof structure ? external wall panels are attached without the need for additional structure. From the outset, careful consideration was given to their size ensuring efficient transportation to site. They measure 2.3m high, 4.9m long, with three varied widths 2.2m, 1.75m and 2.55m ? each width derived by the function of the space contained within. On-site the boxes are joined with high-tension bolts. Although the central frames provide the main
structural strength for the building, the circulation stair was intentionally positioned to operate as an earthquake-proofing element, as well as to rationalise the plan of the house. In order to maximize space on site, a simple construction method is chosen. 11 steel frame boxes are formed using steel angles and used as the main structure while external wall panels are attached on without the need of any additional structure. The size of the steel boxes needed to be considered carefully as it has to fit on a truck to be transported to site. These boxes are then joined together
with high tension bolts on site. Though the central span holds the main structural strength of the building, the circulation stair is intentionally positioned there to operate as an earthquake-proof element as well as to rationalize the plan of the house. Span of the stair is 1.75m, wet area is 2.2m, bedrooms and living area are 2.55m and a varied unit is made fully utilize the limited depth available on site.