RIVERSIDE HOUSE

2007

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa/Rie Honjo/Silvia Tasani

Structural engineer: ASA Kei Suzuki

Photo: Daici Ano

川沿いに建つ週末別荘
敷地は、川にむかって傾斜しており、この場所特有の北風が斜面を下る。まず考慮すべきことは、川があり、林があり、大きな芝生の庭がある恵まれた環境の中で、こうしたランドスケープにの一部としてRiverside houseは存在させることである。
建築は川に対して交差方向に2棟が平行配置されており、斜面に突き出るような形態は、進水を待つ船のようにも見える。
平行配置された2棟はそれぞれの性格を持ち、プライベートな空間としての子供ルーム・主寝室棟と、パブリックな空間のキッチンリビング棟にわけられる。2棟に挟まれた空間には、デッキを張り外部ダイニングとして利用され、その上部を渡る、バスルーム・ゲストハウス棟が川と並行に重なっている。軒下となった空間は、雨天でも外部ダイニングとして利用可能である。
週末には、ゲストと家族が内外空間問わず、思い思いの場所で楽しむ光景が広がる。

Site: Tokyo

Architect: Keiji Ashizawa Design

Project architect: Keiji Ashizawa/Rie Honjo/Silvia Tasani

Structural engineer: ASA Kei Suzuki

Photo: Daici Ano

Weekend house at river side.
The site is slanted toward the river, and the north wind peculiar to this place goes down the slope. The house is plotted parallel to the river, and the shape sticking out of the slope looks like a ship waiting for the launching.Two volumes are divided into two abstract, one as private space with child room and master bedroom and another as public space with kitchen and living room. The outside deck space between the two volumes is used as an outside dining. And on the upper part parallel with the river, bathroom and the guesthouse are located. In addition, this house is planned as a place to spend happily not only with the family but also with friends who rents villa nearby. A big dining table made with concrete is placed in the big living room,which leads to the deck space pushed out to the river. Deck space equal size to the inside space becomes an outside dining space with the barbecue grill.
The pre-cast concrete panel is used for the outer wall and wall of north side and east side. This controls the eyes and also protects the house from north wind and the afternoon sun.Riverside house was designed to exist lightly and manly, as to solve
the special problems and as a folly of the rich landscape.